Συλλογή
Το συλλέγουμε από ορεινούς όγκους της Αρκαδίας και της Εύβοιας, από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο.
Κρυστάλωση
Το φαινόμενο της κρυστάλλωσης παρουσιάζεται σχετικά αργά (περίπου 18 μήνες από την παραγωγή του), αφού η φυσική περιεκτικότητά του σε γλυκόζη είναι χαμηλή.
Θρεπτική Αξία
Το πευκόμελο είναι μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Από τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος, χαλκός κ.λπ.).